2024年6月23日 星期日

【巴爾幹遊記】Day 21 大戰源頭

前幾日由塞爾維亞既角度了解巴爾幹半島點解係歐洲火藥庫;今次就嚟到世界大戰既源頭薩拉熱窩,由波士尼亞既角度理解呢段歷史。

故事都係要由鄂圖曼帝國開始講起。薩拉熱窩係鄂圖曼喺巴爾幹半島既重要根據地,有唔少人喺度交易、定居。但係十九世紀鄂圖曼開始衰退,隔離塞爾維亞喺俄羅斯扶持下獨立建國,而波士尼亞地區就比奧匈帝國乘機吞併。喺奧匈治下薩拉熱窩係個好現代化既城市,有排污系統,有電力,甚至有歐洲第一架電車。

不過俄羅斯同奧地利都係陸權帝國,兩者都對權力真空既巴爾幹半島虎視眈眈。終於平衡喺薩拉熱窩被打破-- 有個叫 Princip 既塞爾維亞人槍殺咗嚟視察既奧匈王子,奧匈向塞爾維亞宣戰,俄羅斯為咗保護塞爾維亞迎戰,一個個歐洲國家就係咁陸續捲入呢個旋渦入面,掀起第一次世界大戰。

其實我到而家都唔係好明點解 Princip 要殺奧匈王子,唔通佢覺得咁樣做會有阻嚇作用?不過可能佢地喺嗰個時刻已經覺得好絕望,諗唔到仲有咩方法可以阻止奧匈繼續擴張。不過一輪大戰之後結果的確如佢所願-- 一戰之後,奧匈、鄂圖曼、甚至俄羅斯帝國先後解體,塞爾維亞雖然喺戰爭中死咗四分一人口,但戰後成立南斯拉夫王國,將塞爾維亞人既領土推進到波士尼亞、克羅地亞等地。

不過二十年後,第二次世界大戰爆發,南斯拉夫再度分裂,直至之後被共產主義統一為止。而 Princip 既身份,亦由罪犯變成烈士,再由烈士變番恐怖分子。但係薩拉熱窩既故事仲未完結,聽日繼續。

一朝早食個“波士尼亞”早餐,其實即係土耳其早餐

土耳其風格既市集;今程去過既城市,好多喺幾百年前都係呢個樣,只係從鄂圖曼獨立之後改頭換面,唯有薩拉熱窩保留原本面貌

鄂圖曼建造既木製噴泉,喺幾百年前仲係烏煙瘴氣既歐洲相當先進

舊城區亦可飲到“波士尼亞”咖啡(土耳其咖啡),同埋食之前喺希臘好鐘意食既開心果千層酥 Baklava 

1910年既奧匈帝國地圖,可見波士尼亞對奧匈填補腹地好重要

薩拉熱窩文化分界線,往西係奧匈時代起既歐洲建築

奧匈起既市政大廈,特登想營造伊斯蘭風格

Princip 槍殺奧匈王子既拉丁橋

 
薩拉熱窩有纜車,可以睇到城市全貌

纜車都去到幾高,連市容都開始模糊

薩拉熱窩日落

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