2024年6月29日 星期六

【巴爾幹遊記】Day 27 科索沃

嚟到阿爾巴尼亞,本來諗住行下山。不過睇本地團目錄,發現竟然有得去科索沃,就報咗個 day tour 到此一遊。

科索沃係世界上最年輕既國家之一,亦曾經成為國際焦點。本來喺南斯拉夫時代,科索沃係塞爾維亞既一個自治區;不過喺內戰中,科索沃爭取獨立,同塞爾維亞發生武裝衝突,科索沃戰爭亦成為巴爾幹半島(直至今日)最後一場戰爭。結果喺 1999年北約介入,轟炸塞爾維亞,雙方先肯停火,而科索沃亦因此獨立。

咁點解科索沃咁有爭議性呢?原來喺中古時代,科索沃曾經係古塞爾維亞王國既政治中心。直至五百年前,鄂圖曼帝國喺科索沃打敗塞爾維亞人,科索沃周圍先變成鄂圖曼既一部分。不過喺塞爾維亞人心目中,科索沃就變咗聖地,象徵佢地對異教徒既犧牲。

雖然係聖地,不過喺之後幾百年,大部分住喺科索沃既塞爾維亞人都搬咗去北面定居,結果阿爾巴尼亞人就乘機搬過嚟住。到咗近代,科索沃地區又變咗阿爾巴尼亞人建立民族既重要地方。一個地方如果係兩個民族以上既聖地,通常都會出事,科索沃亦唔例外。結果雙方爭嚟爭去,而家兩邊都宣稱對科索沃有主權,而治權就喺阿爾巴尼亞人手裡面,一心等緊同阿爾巴尼亞齊齊入歐盟。

雖然科索沃歷史好豐富,不過嚟到現場感覺就唔算好吸引。由於獨立咗都有二十年,東歐既建築又老化得特別快,所以首都普里什蒂納 Prishtina 既感覺有啲似番咗九十年代,周圍都係啲有番咁上下年紀既水泥建築。諗諗下其實科索沃既故事都幾代表住九十年代既精神-- 當時冷戰結束,美國獨大,帶住一班盟友“警惡懲奸”。不過無幾耐 911 事件發生,美國捲入中東既旋渦,世界警察既姿態亦都好少見到了。

阿爾巴尼亞到科索沃邊境既湖,風景幾靚

科索沃既國家圖書館,算喺比較有代表性既建築

德蘭修女教堂;德蘭修女係阿爾巴尼亞人,所以而家都變咗阿爾巴尼亞既民族英雄

由教堂鐘樓俯瞰 Prishtina 市區;喺國家圖書館後面可以見到東正教堂,係喺科索沃戰爭前由塞爾維亞人所建,到而家係禁地

當地烈士銅像;周圍都有科索沃旗同阿爾巴尼亞旗

出名既 Newborn 標誌

國家體育館,感覺都幾舊

市中心有當年美國國務卿奧爾布賴特既銅像;當年就係奧爾布賴特力勸克林頓出兵,所以科索沃人都好感激佢

 
 
科索沃既古城普里茲倫 Prizren,係阿爾巴尼亞人既革命聖地

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